De candidate journey verbeteren? Benut uw data!

Heeft u moeite om het juiste talent voor uw organisatie te vinden en te houden? Misschien ligt de sleutel voor het oplossen van uw probleem wel in de data van uw organisatie. Meer strategisch gebruik van Business Intelligence kan uw HR-werk een stuk vergemakkelijken. Consultants Tali Droog en Erik Juliaan van der Gaag leggen uit hoe u meer inzicht krijgt in data én hoe BI u kan helpen uw recruitment op te lijnen en de candidate journey te verbeteren.

De afgelopen decennia is de zakelijke wereld er behoorlijk anders uit komen te zien. De IT heeft zo’n vlucht genomen, dat we ons leven niet meer zonder onze laptop en mobiele telefoon voor kunnen stellen. Apps en software systemen ondersteunen, amuseren en informeren ons, zowel thuis als op het werk. Dit levert enorm veel informatie op. Maar niet iedereen benut de mogelijkheden hiervan optimaal.

Data als basis voor business

Afdelingen als Marketing en Sales maken al jaren gretig gebruik van deze data. Ze verzamelen en analyseren gegevens, en stemmen hun beleid erop af. In de wereld van HR is data nog wat minder bekend. De doorsnee HR-manager vertrouwt momenteel bij het ontwikkelen van strategie en nemen van beslissingen voornamelijk op theorie, intuïtie en buikgevoel. Dat is jammer, want data kunnen belangrijke informatie geven voor het oplossen van knellende vraagstukken, zeker in combinatie met de juiste HR-software. Neem bijvoorbeeld het gebrek aan geschikte kandidaten voor uw vacature.

Meten van eerste klik tot exitgesprek

Op dit moment is er al veel BI-tooling beschikbaar, die de verschillende data kan koppelen, analyseren en vertalen. Gegevens kunnen dus steeds beter, breder en makkelijker worden geanalyseerd. Op alle vlakken, dus ook op HR-gebied. Dat biedt ongelooflijk veel nieuwe mogelijkheden. Heldere cijfers en duidelijke trends kunnen u houvast geven bij het ontwikkelen van nieuw strategisch beleid. Hoe handig zou het bijvoorbeeld zijn als u uw kandidaat kon volgen van de eerste klik op een vacature in Google tot zijn exitgesprek?!

Wat zijn de bottlenecks in uw candidate journey?

Weet u precies waar de candidate journey in uw organisatie hapert en waarom u steeds talent misloopt? Hebben uw sollicitanten een positieve of negatieve sollicitatie-ervaring? Waarom lopen uw recruitmentkosten zo uit de hand, terwijl zich zo weinig geschikte kandidaten aandienen? Dit zijn zomaar een paar vragen, waar recruitment data uitstekend antwoord op zouden kunnen geven. Met de juiste informatie én interpretatie hiervan kunt u een enorme verbeterslag maken in de resultaten van uw recruitment.

Veel data heeft u al in huis

Het lijkt misschien alsof uw volledige systeem op de schop zou moeten om gebruik te kunnen maken van beschikbare data. Niets is minder waar. De reis naar data driven werken kan heel goed worden afgelegd in kleine stappen. Zie het als een iteratief proces. Het systeem moet u ondersteunen, en niet andersom. Bovendien is veel informatie vaak al in huis aanwezig, maar zit het verstopt in diverse automatiseringssystemen, die door verschillende afdelingen worden gebruikt. Door de juiste tools te gebruiken kan die informatie worden verzameld, inzichtelijk worden gemaakt en geanalyseerd. En door steeds nieuwe meetinstrumenten toe te passen in het proces worden zaken meer en meer inzichtelijk.

Datadriven in kleine stappen

De basis van alle benodigde antwoorden begint vooral met het stellen van de juiste vraag. Van daaruit kan dan een voor u helder en vooral bruikbaar systeem worden ontwikkeld. Als u in zou willen zoomen op het verbeteren van uw candidate journey, helpt het al om de volgende vragen af te vinken:

  1. Hoe ziet uw huidige recruitmentproces er in fases uit?
  2. Op welk vraagstuk zou u een antwoord willen en wat wilt u weten?
  3. Welke data zijn op dit gebied al beschikbaar en wat kunt u al meten?
  4. Welke data mist u nog en zijn er informatie-gaps?
  5. Welke informatie wilt u presenteren?
  6. Hoe wilt u de presentatie vormgeven en heeft u de benodigde tools in huis?
  7. Wie moeten toegang krijgen tot welke gegevens en waarom?

Door deze vragen te beantwoorden ontstaat er stapsgewijs een duidelijk beeld van uw behoefte en de tools die u daarbij zouden kunnen helpen. Het loont de moeite om uw processen op deze wijze te evalueren en verbeteringen toe te voegen.

Tijd en expertise nodig om uw processen te optimaliseren?

Wij beseffen ons terdege dat de bovenstaande stappen weliswaar eenvoudig klinken, maar dat ze niet voor iedere organisatie makkelijk te implementeren zijn. Het vraagt mensen, middelen en kennis van mogelijkheden om de juiste keuzes te maken. In veel bedrijven is het juist de grote uitdaging om tijd vrij te maken, omdat ze te druk zijn met de dagelijkse bezigheden. VroomHR kan de helpende hand bieden om weer grip te krijgen op uw candidate journey of recruitmentproces. Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem contact met ons op, dan vertellen wij u er alles over!